Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΠΟΣΟ ΑΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ SMARTPHONE ΣΑΣ;

 Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μεγάλο θέμα με τις εικόνες που ανεβαίνουν από smartphones κινητά τηλέφωνα λόγω των δεδομένων που αποθηκεύονται μαζί με την εικόνα.
Ο λόγος για το «Exif»(Exchangeable image file format) στις εικόνες .jpg που μπορεί να περιέχονται στα metadata της εικόνας πληροφορίες όπως: ακριβής τύπος (ψηφιακής) φωτογραικής μηχανής ή κινητού, ημερομηνία κι ώρα, ακόμα και την θεση που ετραβήχθη η φωτογραφία με τρομακτική ακρίβεια.
Φυσικά για να γίνει αυτό πρέπει να «γνωρίζει» το κινητό, που βρίσκεται, αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πρέπει να προσέχετε πότε ενεργοποιείτε το internet στο κινητό σας.
Πώς θα δείτε αυτές τις πληροφορίες;

Καταρχάς ας κοιτάξουμε για ένα πρόσθετο του browser μας με το query "Exif". Ένας απλός και καλός exif viewer είναι ο συγκεκριμένος για Mozilla Firefox.
Μόλις τον εγκαταστήσετε και κάνετε μια επανεκκίνηση στον browser σας θα δείτε την αντίστοιχη επιλογή όταν πατήσετε δεξί κλικ πάνω από μια εικόνα.

Για παράδειγμα έχουμε την παρακάτω εικόνα:
Πατήστε πάνω στην εικόνα τη ροδέλα μέσα για ν´ανοίξει σ´άλλη καρτέλα.

Θέλετε να ξέρετε την ακριβής τοποθεσία; Κανένα πρόβλημα, δεξί κλικ και "View Image Exif Data".
Θα σας ανοίξει μια φόρμα με όλες τις πληροφορίες που έχει αντλήσει από τα metadata της εικόνας. Στο τέλος θα δείτε και την επιλογή ν' ανοίξει η τοποθεσία με το google maps.


Με λίγη σμίκρυνση θα μπορείτε να έχετε μια καλή εικόνα για τη γύρω περιοχή.

Άν θέλετε να βρείτε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα, ένα απλό και καλό επίσης είναι το  "exiv2" για το Linux. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε από το synaptic manager
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τρέχει μέσα από ένα τερματικό, οπότε για να δείτε τις επιλογές του γράψτε "exiv2 -h"
Για να δούμε βασικές πληροφορίες γράφουμε την εντολή "exiv2 -ps image.jpg", όπου image το όνομα της εικόνας φυσικά.
Για να δείτε την τοποθεσία αντί για -ps γράφουμε -pi
Οπότε πριν τραβήξετε κι ανεβάσετε τις φωτογραφίες σας στο facebook ή στο twitter φροντίστε να ρίξετε μια ματιά στις ρυθμίσεις του κινητού σας.
Αυτά...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου